Inhoud

Netwerken is niet alleen voor carrière(s)tijgers

Misschien denk je bij netwerken aan mannen in pak die elkaar sigaren aanbieden. Maar dat is allang verleden tijd! Netwerken gaat over het opbouwen van waardevolle relaties met andere vrouwen in jouw werkveld. Dat kunnen collega’s zijn, (oud-)studiegenoten, of zelfs inspirerende vrouwen die je online tegenkomt.

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe uitdaging. Via je netwerk hoor je misschien als eerste over een toffe vacature. Of wellicht kan iemand je helpen met een recommendation op LinkedIn, waardoor je cv met stip bovenaan komt te staan. En wie weet kom je wel in contact met een mentor die jou wegwijs kan maken in jouw vakgebied.

Netwerken op jouw manier, zonder poespas

Netwerken hoeft niet te betekenen dat je naar chique events moet waar je je ongemakkelijk voelt. Gelukkig kan het tegenwoordig ook prima op een laagdrempelige manier.

  • Begin in je eigen omgeving: Ken je vrouwen in jouw werkveld die je inspirerend vindt? Vraag of je eens een kop koffie met ze kunt drinken. Zo kun je ervaringen uitwisselen en elkaars netwerk aanboren.
  • Online communities: Er zijn talloze online platforms voor vrouwen met ambitie. Zoek naar Facebookgroepen of online forums die relevant zijn voor jouw werk. Deel je kennis, stel vragen en wie weet ontstaan er waardevolle connecties.
  • Lunch dates met powerwomen: Trommel een paar collega’s op voor een gezamenlijke lunch. Bespreek werkgerelateerde onderwerpen in een informele setting. Je zult versteld staan hoeveel je van elkaar kunt leren.
  • Doe mee aan workshops of events: Er worden tegenwoordig veel workshops en events georganiseerd speciaal voor vrouwen. Dit is een fantastische manier om andere vrouwen te ontmoeten die voor dezelfde uitdagingen staan.

Netwerken is geven en nemen

Netwerken is niet alleen maar wat halen, maar juist ook wat brengen. Deel jouw kennis en expertise met anderen in je netwerk. Biedt iemand aan om mee te brainstormen over een lastig project, of help een contactpersoon met het vinden van de juiste kandidaat voor een vacature. Zo bouw je vertrouwen op en laat je zien dat je een waardevolle vrouw bent om te kennen.

Netwerken kan je verder helpen, maar plezier staat voorop

Natuurlijk is het fijn als je netwerk jou vooruithelpt in je carrière. Maar vergeet vooral niet te genieten van de connecties die je maakt. Misschien ontmoet je wel een toekomstige zakenvriendin, of klik je wel zo goed met iemand dat jullie ook in je vrije tijd afspreken.

Kortom, netwerken voor vrouwen is een krachtige tool om je carrière te boosten en een waardevol netwerk op te bouwen. Pak het aan op jouw manier, wees jezelf en geniet van de connecties die je maakt!

Wil je meer lezen zoals dit?

Ontvang het laatste nieuws en tips van HALO Netwerk.

Deel dit verhaal
Populaire artikelen